מאת: לילך ארז, פיזיותרפיסטית
מי מאיתנו לא מכיר את הסבתות או האנשים ששברו יד או רגל שיודעים לספר לנו באופן מדוייק ש”מחר צפוי לרדת גשם”?
איך הם יודעים את זה? לא ממש ברור.
מחקרים רבים ניסו לתת הסברים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים שונים לרגישות לשינויי מזג האוויר בקרב אנשים עם שחיקת סחוסים, שברים ישנים, מחלות מפרקים, גיל מתקדם וכדומה, אך המנגנון הפיזיולוגי של ביטוי הכאב במערכת השלד והשרירים עדיין נמצא בגדר תעלומה. עם זאת ידוע שהגורמים העיקריים המשפיעים על הכאב הם ירידה בטמפרטורה, עלייה בלחות ושינויים בלחץ האטמוספרי.
מהן בכל זאת המסקנות העיקריות?
הקור, ככל הנראה, משפיע על השרירים שלנו וגורם להם להתכווץ. כיווץ ממושך עלול להפיק תחושת כאב ואי נוחות.
השינויים האטמוספריים גורמים לרקמות כמו גידים, צלקות, מפרקים ועצמות להתרחב או להתכווץ ובכך מופקת תגובת כאב באזור הבעייתי.
שינויי טמפרטורה עלולים להגביר נוקשות במפרקים ובכך לעורר חיישני כאב (נוסיספטורים) ברקמות
בנוסף הוצע כי מזג אוויר גָשׁוּם עלול להשפיע לרעה על מצב הרוח ועלול להשפיע באופן עקיף על תפיסת הכאב.
מחקרים אחרונים גילו עובדות נוספות מרתקות:
הבעיה מופיעה בעיקר במצבים כרוניים ובהחמרת כאבים מוכרים ופחות ב”כאב חדש”.
מסתבר שבמדינות קרות, אנשים סובלים פחות מכאבי מפרקים- מה שאומר שהבעיה היא פחות הקור אלא יותר השינויים במזג האוויר או כמו שאומרות הסבתות: “מזג האוויר השתגע” והכי מפתיע שנשים סובלות משינויי מזג האוויר יותר מגברים.
אז עד שנגלה כיצד אפשר להישאר צעירים לנצח, חשוב שנהיה בתנועה המניעה ו”מחממת” את המפרקים, שנשמור על מצב רוח חיובי גם כשמעונן ואפרורי בחוץ, והכי חשוב- שניזהר מחבלות ושברים.
איחולי בריאות
המידע בכתבה מוגש מתוך אכפתיות מקצועית ולא מהווה תחליף לייעוץ מקצועי מתאים. בכל מקרה יש להיוועץ בגורם רפואי מוסמך לצורך אבחון והתאמת טיפול.
מקורות:
-
Self-perceived weather sensitivity and joint pain in older people with osteoarthritis in six European countries: results from the European Project on OSteoArthritis (EPOSA). MC Musculoskeletal Disorders. 2014, Vol. 15 Issue 1, p1-22. 22p. 3 Charts, 1 Graph.
-
Acute Low Back Pain? Do Not Blame the Weather—A Case-Crossover Study
Pain Medicine Jun2017, Vol. 18 Issue 6, p1139 6p