
ארגונומיה יישומית להפחתת בעיות שלד שריר בעבודה
מאת: לילך ארז, BPT, פיזיותרפיסטית ויועצת ארגונומיה
הארגונומיה היישומית תרה אחר דרכי פתרון בהתמודדות עם בעיות שלד שריר בקרב עובדי משרד במטרה להפחית בעיות שלד שריר כמו גב או צוואר ולשפר את תפקוד העובדים, לצד תפוקתם ויעילותם.
מחקר קנדי אשר בדק 216 עובדי משרד הראה שינוי חיובי בכיוון עצמי של עמדות העבודה ובהתנהגות העובדים עם הגדלת הידע והכלים שקיבלו בהדרכת ארגונומיה ואף להפחית או למנוע בעיות שלד שריר ותסמיני אי נוחות בסביבה המשרדית.
הנתון המפתיע הוא שרכישה של ריהוט מתכוונן כשלעצמו לא מספיקה במניעת בעיות ולכן קיימת חשיבות להדרכה לשימוש נכון. הדרכה זו שיפרה את תחושת השליטה, היעילות בעבודה ובריאות העובדים.
הגישה המניעתית:
הגישה המניעתית רואה בהתערבות מקדימה, חלק חשוב בהתמודדות עם הבעיה הצפויה, עוד לפני הופעת תסמינים. ארגונומיה אפקטיבית במניעת בעיות שריר שלד כוללת הקמת תכנית מניעה במקום העבודה. חשוב שתכנית זו תכלול זיהוי ודיווח של תסמינים מוקדמים, סריקה שיטתית של בריאות העובדים, מתן הדרכה תקופתית ועידוד תקשורת בין העובדים להנהלה בדיווח בזמן אמת של בעיות קיימות או בעיות צפויות (Sevim, 2018).
הגישה הארגונומית – כיוון וארגון סביבת העבודה ביחס לעובד:
לפי הגישה הארגונומית יש צורך לאפשר סביבת עבודה מתאימה ונוחה לצד אימון גופני. גישה זו יעילה בהפחתת הפרעות יציבה ובעיות שריר ושלד וכן בהקטנת גורמי הסיכון הפסיכו-סוציאליים. חשוב לערוך שינויים ארגונומיים במטרה להפחית לחץ במקום העבודה ולהגדיל את שביעות הרצון במקום העבודה. חשוב להתייחס גם למשך שעות עבודה, כמות הפסקות, מנח ראש וזרועות, המיקום של העכבר והמחשב, התאמת הכיסא וכדומה. (Sevim, 2018).
קיים קשר בין עיצוב סביבת העובדה וכאבי שלד-שריר, לרבות תסמיני ראייה. על כן ממליצים החוקרים, להגביר את שיתוף הפעולה בין מעצבי המשרד או סביבת העבודה לבין העובד ולאלה האחראיים להטמעת תכנית הארגונומיה במקום העבודה, כל זאת על מנת להיות מתואמים ויעילים בהפחתת תסמינים ובעיות (Yusufov, 2016).
החינוך הארגונומי:
כחלק משינוי הרגלים והתנהגות יש צורך בהפנמה, הבנת הסיבות וההיגיון העומדים מאחורי הגישה הארגונומית. על מנת להצליח לשנות לטווח ארוך את הרגלי העובדה במשרד יש צורך בהטמעת המלצות המעודדות פעילות גופנית סדירה באמצעות חוברות, הדרכות אישיות, תמונות והדרכה אישית, כל זאת כחלק מאורח חיים והרגל.
הגישה האקטיבית- לב הפתרון לכאבי גב בעבודה:
בלב מניעת בעיות שלד שריר בקרב עובדי משרד, נמצא נושא התרגול והפעילות הגופנית. ואכן נראה בשטח כי עובדים המקפידים על פעילות גופנית סדירה, רציפה ומגוונת, סובלים פחות מכאבי גב או צוואר, גם אם עמדת העבודה שלהם לא מאורגנת בהתאם לכל הכללים. מפתיע. או שדווקא לא.
מוזמנים לתרגל
