מאת: לילך ארז, פיזיותרפיסטית ומרצה לאנטומיה
האם שתיית שתן מרפאת מחלות?
האם מריחת שתן על שעורה בעין מרפאת את הבעיה?
האם מריחת שתן על עקיצת מדוזה מסייעת להפחתת תחושת השריפה?
האם שתן עוזר לריפוי אקנה (פצעי בגרות)?
האם כדאי לשתות שתן כאשר אנחנו מיובשים במדבר?
הפכתי את מנועי החיפוש כדי למצוא מחקרים מבוססים בתחום.
למעט כמה “חוויות” מהאירוודה, בעיקר על שתן של פרות קדושות, לא מצאתי כלום.
בעצם כן מצאתי. מצאתי למה לא!
בואו נבין קודם מהו השתן?
השתן הוא תוצר סינון הדם. שתי הכליות בגופינו מתפקדות כ”מסננות” דם ובכל אחת מהן יש מליוני יחידות סינון קטנטנות הנקראות “נפרונים”
לכל נפרון כזה מגיע כלי דם קטן ומשם הדם מסתנן בלחץ לתוך הנפרון שהוא מעין משפך משוכלל ממש.
בסינון הראשוני יעברו מים וחברים נוספים אך לא יעברו תאים כמו תאי דם לבנים, אדומים או טסיות מפאת גודלם הגדול ולא יעברו חלבונים היות וזו מולקולה גדולה שלא יכולה לעבור במסננת.
בסיום מעבר הדם המסונן בתוך הנפרון נוצר שתן שהולך לתוך צינור איסוף, משם לאגן הכיליה, ומשם לשופכנים הממלאים את שלפוחית השתן אט אט.
ועכשיו לשאלות המעניינות באמת.
שתיית שתן מרפאת מחלות?
איך בדיוק? השתן מורכב ממים, אוריאה (תוצר פירוק חלבונים), חומצה אורית (תוצר פירוק חומצות גרעין), קריאטינין (תוצר פירוק שריר במהלך הפקת אנרגיה), מלחים: בעיקר נתרן, אשלגן וסידן, עקבות חלבון אלבומין (עקבות כי חלבון הוא מולקולה גדולה ולא אמורה להימצא בשתן. אם אכן נמצא- זה מצביע על בעיה כמו סוכרת מתקדמת או בעיות שגורמות ל”חורים במסננת” שהיא הנפרון- יחידות הסינון הקטנה בכיליה, נוגדנים (קטנים בעיקר מסוג אלפא 1 ואלפא 2) ואנזימים (עקבות כי אנזימים ונוגדנים הם חלבונים), עקבות הורמונים (לא פעילים), ויטמינים מסיסי מים שיצאו כי היו בעודף בגוף.
יש בו מעט פיגמנט מכיס המרה שהופך אותו לצהבהב, ושתן טרי הוא מעט חומצי כי הכיליה יודעת לווסת את רמת חומציות הדם להיפטר ממימנים עודפים. (בעיקר אם אכלנו ארוחה עתירת סטייקים למשל).
והוא נטול תאים!
מה מכל אלה בדיוק מרפא?
מריחת שתן על שעורה בעין מרפאת את הבעיה?
שעורה היא בסך הכל חסימה זמנית של בלוטת חלב בעפעף. במילים פשוטות- חצ’קון. תאי האפידרמיס מתחלפים ללא הרף ונושרים- מה שיגרום לפתיחה של החסימה די מהר. קומפרסים של מים נעימים תהיה יעילה דיה.
מריחת שתן על עקיצת מדוזה מסייעת להפחתת תחושת השריפה?
ראשית אין מחקרים שהוכיחו שחומציות השתן אכן סותרת את צריבת הריר. מעבר לזה עצם המריחה עלולה לגרום לפיזור הריר על גבי העור ולהגברת תחושת הצריבה ואף לעורר זיהום. השתן אמנם סטרילי, אך כאשר הוא “עומד בחוץ” הוא מהווה קרקע חמימה ונעימה לצמיחת פתוגנים שונים.
האם שתן עוזר לריפוי אקנה (פצעי בגרות)?
אקנה חושף את עור המטופלים לזיהומים ועלול לגרום לתופעות לוואי לא רצויות במריחת שתן “עומד”
שתיית שתן טובה במצבי הישרדות?
שתן במצבי התייבשות עני בנוזלים הודות להורמון מונע השתנה שמופרש במצבים ולכן המלחים מרוכזים בו יותר. המלחים בשתן יגרמו לאדם להתייבש עוד יותר. כך שבמדריכי הישרדות שוללים על הסף את האגדה האורבנית הזו.
אז בפעם הבאה שתתהו לגבי שתיית פיפי כאמצעי ריפוי.
מקורות? בבקשה:
The Golden Fountain – Is urine the miracle drug no one told you about?
1out of 10 Doctors Recommends: Drinking Urine, Eating Worms, and Weird Cures, Cases, and Research from the Annals of Medicine.
Microbial evaluation and public health implications of urine as alternative therapy in clinical pediatric cases: health implication of urine therapy.
Kids These Days: Urine as a Home Remedy for Acne Vulgaris?